İzmir deyince herkesin aklına başka şeyler gelir. Büyük bir şehirdir İzmir, içinde bir sürü insan barındırır. Her düşünceden, her ırktan, her dinden insanın rahat edebileceği, kendini yabancı gibi hissetmeyeceği ender şehirlerden biridir. Herkesin en az bir kez görmek, Kordon havası almak istediği, kendine özgü yiyecekleri, kültürü ve kelimeleri olan büyüsünü inkar edemeyeceğiniz bir şehirdir İzmir.
Eğer İzmir’e ilk defa yolunuz düşecekse ve tabelalarda yazan yemek isimlerine yabancı kalmak istemiyorsanız ya da daha tatmadan haklarında fikir sahibi olmak istiyorsanız bu yazı tam olarak aradığınız şey olabilir.
13. Sakız Reçeli
İzmirlilerin Yunanlılarla ortak paylaştığı bir lezzettir sakız reçeli. Özellikle Sakız Adası’ndaki sakız ağaçlarından elde edilen sakızlarla yapılanı pek güzeldir. Hafif sakızlı tadıyla mideyi rahatlatır, doğru ellerde yapılmışsa ne içinizi bayar ne de bıktırır. Tatlılarınızda, Türk kahvenizde şeker yerine rahatlıkla kullanabilir ve sakız aromasının tadını çıkarabilirsiniz.
12. Damla Sakızlı Türk Kahvesi
Şu an sanıyorum ki Türkiye’nin her yerinde bulunuyor damla sakızlı Türk kahvesi. Ancak bu kahvenin en güzelini içebileceğiniz yer hala İzmir’dir. Ne de olsa sakız reçeli İzmir pasaportlu.
11.Sakızlı Dondurma
İzmirliler sakızı ve sakızı kullanmayı öyle sevmişler ki her şeyin içine bir miktar katmakta hiçbir mahsur görmemişler. Dondurmaya da katmışlar ve ortaya enfes bir lezzet çıkartmışlar. Sanıyoruz dondurmanın en iç ferahlatıcı, en lezzetli hallerinden biri sakızlı dondurma. Özellikle de Çeşme-Alaçatı’da yemenizi öneririm.
10.Kumru
Önce çok bilinen bir yanlışı düzeltelim. Kumru bir tane değildir İzmir’de, iki tanedir. Birisi gevrek tezgahlarında satılan içi peynir, domates ve biberle doldurulan, nispeten kahvaltıya daha uygun fakat günün her saati tüketilmeye müsait olan kumrudur.
Diğeri ise salam, sosis, sucuk, kaşar vb. sandviç malzemeleriyle yapılan kumrudur. Diğeri kadar yaygın satılmaz ama yine de İzmir’in her yerinde kendisine ulaşabilirsiniz. İkisinin tek ortak noktası susamlı, küçük, lezzetli ve hafif sert ekmekleridir.
9.Söğüş
Bolca kimyon, soğan ve tazecik bir lavaşla yenmesi farz olan göz, dil, beyin, yanak karmasından yapılan özel bir yiyecektir. İzmir dışında bir yerde bulmanız neredeyse imkansızdır. Etler haşlanır, ardından soğutulur, öyle ikram edilir.
8. Otlar
İzmir’in pazarlarında hiç ama hiç duymadığınız otlarla karşılaşabilirsiniz. Normalde kimsenin yüzüne bakmayacağı, dışarılarda gördüğü fakat aldırmadığı otlar burada çok değerlidir. Genelde bol soğanla kavrulur ve mis kokusu eşliğinde sofraya getirilir.
7.İzmir Köfte
Ekmek içi, yumurta, bol baharatla yapılıp kızartılan köfte. Ama en büyük numarası üzerine konulan bol domates sosunda. Ne kadar çok sos varsa, o kadar zevk alırsınız bu köftelerden.
6.Ödemiş Kebap
Bildiğimiz köftelerin altına bol yağlı, domates soslu nefis pideler yerleştirilir, böylece ortaya ‘Ödemiş Kebap’ çıkar.
5.Tire Köfte
İzmir’in küçük bir kasabası olan Tire’de ortaya çıkan bu köfte diğer lezzetleri sollayabilir, aman dikkat! Kıyma sadece tuz ve karabiberle yoğrularak dinlendirilir ve ardından tereyağında kızartılarak, bol domates sosuyla servis edilir.
4.Midye
Midye sadece İzmir’de mi var? Elbette ki hayır! Ancak İzmir’de neredeyse her köşe başında bir midyeci bulabilirsiniz. Genelde Mardinli olan bu midyecilerde katiyen bayat midye bulunmaz. Hatta Kemeraltı’nın balıkçılarını bulursanız orada sıcak, daha henüz yapılmış midye bile yiyebilirsiniz.
3.Boyoz
Muhtemelen İzmir’in en ünlü yiyeceklerinden biridir boyoz. Kat kat, ince ince hamuruyla özellikle haşlanmış yumurtayla çok iyi giden boyoz İzmirlilerin olmazsa olmaz kahvaltılıklarından biridir. İzmir’de zamanında yaşayan Yahudiler tarafından üretilmiş olup başka hiçbir yerde bulunmamaktadır. Ama son zamanlarda özellikle İstanbul’da İzmirlilerin yoğun baskısıyla birkaç yerde görülmeye başlandı, haberiniz olsun.
2.Lokma
Hani başka yerlerde parayla satılır ya? İzmir lokmasının özelliği parasız olmasıdır. İzmir’den kimse para vermez çünkü ona. Neden verelim ki? Her cuma muhakkak camilerin kenarında dökülüyor. İzmirlilerin kuyruğa girme sevdası da bundandır işte. Çünkü biliriz ki neredeyse her kuyruk eninde sonunda lokmaya çıkar. Bol şerbetli, bol yağlı. Amma değiyor kalorisine be.
1.Çupra
Eğer İzmirli değilseniz şu an yanlış yazdığımı düşünüyorsanız ama hayır İzmir’de daha doğrusu tüm kıyı Ege’de çupradır bu büyük balığın adı. Eti hafif tuzlu olup, özellikle buğulaması pek nahoş olmaktadır.